Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hét esztendő, hét szempillantás (könyv)
6.000 Ft

Hét esztendő, hét szempillantás (könyv)

6.000 Ft
Cikkszám: 2311-409
Elérhetőség: Raktáron
A néprajzi kiadvány a népmesefelvételek hiteles lejegyzését tartalmazza. Néhány mese obszcén tartalmi és nyelvezetbeli sajátossága miatt 18 év alattiaknak nem ajánlott!
Gyártó: Hagyományok Háza

Leírás és Paraméterek

Impozáns eredményt hozott Klitsie-Szabad Boglárka és Varga Norbert recens terepkutatása: „felfedezték” a Barkóság, Palócföld és a Kárpát-medence egyik utolsó kiemelkedő mesemondó egyéniségét, a legkülönfélébb kalandokat kiálló hősök csodás világát megjelenítő tündérmesék előadóját, Csipkés Vilmost, az arlói mesemondót.

A róla szóló kötetben – követve az egyéniségkutató iskola hagyományait – komplex módon mutatják be a mesemondást mint közösségi eseményt, a mesét nyelvezetében, szerkezetében és előadásmódjában magas esztétikai fokon megformáló mesemondót és a felnőtteknek szóló meserepertoárját. A 85 éves korában váratlanul elhunyt Csipkés Vilmos, magyar anyanyelvű cigány mesemondó a népmesekincs archaikus rétegét képező tündérmesék egyedi megformálásáért 2019-ben elnyerte a Népművészet Mestere díjat.

 

A kötetben olvasható 36 mese digitális filmanyag formájában is hozzá férhető. A Csipkés család és az arlói cigányság narratív folklórjának behatóbb megismerésére a Bodgál Ferenc és Kiss Gabriella néprajzkutatók által gyűjtött további 11 mese ad lehetőséget. A kiadvány a tudományos igényű érdeklődők, a revival mesemondók és a Berzelem király, Hittonóber, Beborított Borbála és más mesehősök kalandos történeteire kíváncsi nagyközönség számára egyaránt érdekes olvasmány.

 

Filmfelvétel a könyv bemutatójáról: https://www.youtube.com/watch?v=SF9lUN81mmE&t=185s